20 januari (Niet-fatale) verwurging bij huiselijk geweld, seksueel geweld en/of kindermishandeling

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

Deze 4-uur durende Masterclass richt zich op één van de meest gevaarlijke en dodelijke vormen van geweld met vaak zeer ernstige gevolgen voor slachtoffers: verwurging.

De Masterclass geeft professionals inzicht in de dynamiek en impact van niet-fatale verwurging, en hoe deze vorm van geweld is te herkennen, bevragen en onderzoeken. De rol van de verschillende beroepen (w.o. politie, justitie, hulpverlening, slachtofferhulp, medische en gezondheidszorg) wordt beschreven.

Verwurging wordt gezien als een van de meest dodelijke vormen van huiselijk geweld en seksueel aanval: bewusteloosheid kan binnen enkele seconden optreden en de dood binnen enkele minuten. Verwurging is een ultieme vorm van macht en controle waarbij de dader de controle over de ademhaling van het slachtoffer heeft: het kan verwoestende psychologische effecten hebben of een mogelijk fatale afloop. Niet-fatale verwurging komt veel vaker voor in huiselijk geweldszaken dan eerder werd gedacht.

De Masterclass wordt gegeven door Gael Strack, mede-oprichter van het U.S. Training Institute on Strangulation Prevention.

De Masterclass wordt zowel fysiek als online gehouden (zie het programma).