Lancering toolkit Het beste besluit voor het kind

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer lanceert vanmiddag in Den Haag een toolkit met onder meer een stappenplan 'Het beste besluit voor het kind'. Iedereen die met of voor kinderen werkt, kan hiermee in vier praktische stappen een beslissing nemen waarbij het belang van het kind voorop staat.

De toolkit bestaat uit diverse hulpmiddelen. Een deel van de hulpmiddelen, zoals het stappenplan, kunnen professionals gebruiken voor hun werk, het liefst samen met multidisciplinair team.

4 stappen voor het beste besluit

Andere tools zijn juist bedoeld om samen met het kind in te zetten, zoals een vragenlijst en een checklist.

De toolkit en het stappenplan zijn gebaseerd op het Kinderrechtenverdrag, dat morgen dertig jaar bestaat. Volgens het Kinderrechtencomité moet bij alle besluiten over kinderen hun belang een eerste overweging zijn. De Kinderombudsvrouw heeft de richtlijnen van het comité vertaald in vier praktische stappen die iedereen kan gebruiken bij het nemen van beslissingen voor kinderen.

Kompas

“Met het Kinderrechtenverdrag als kompas bereiken we dat kinderen de goede besluiten krijgen waar zij recht op hebben en professionals weer kunnen doen waarvoor zij hun vak gekozen hebben. In de jeugdzorg en op alle andere plekken. Dat is ons gezamenlijke doel”, aldus Kalverboer.