Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Van niet pluis naar een veilig thuis

12-10-2017

Bijeenkomst voor vrijwilligers en mantelzorgers

Financieel misbruik komt nog steeds veel voor onder ouderen. Het is verborgen leed, dat beter opgemerkt moet worden.

Vrijwilligers van seniorenorganisaties komen veel bij ouderen thuis en signaleren soms zaken waar ze niet goed raad mee weten. Door het helpen van mensen met hun administratie, het invullen van de belasting en de gesprekken die ouderenadviseurs hebben kunnen ze inzichten krijgen in de persoonlijke situatie van de mensen en zijn daardoor in een positie om financieel misbruik te voorkomen.

KBO-PCOB organiseert in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en haar provinciale verbanden een gratis bijeenkomst voor deze vrijwilligers en mantelzorgers. Daar wordt hen geleerd welke signalen duiden op financieel misbruik, waar risico’s zitten en hoe te handelen bij een ‘niet pluis’ gevoel.

De bijeenkomst wordt geleid door Eef van Opdorp, budgetcoach en bekend van tv-programma’s zoals Uitstel van Executie en Hoeveel ben je waard? Tijdens de bijeenkomst komen een aantal concrete situaties van financieel misbruik aan bod. Deelnemers worden hier actief bij betrokken. Een panel van deskundigen zal hun kennis delen over deze problematiek. Dit panel bestaat uit vertegenwoordigers van lokale Veilig Thuis meldpunten, notarissen en banken uit de regio.

Doelgroep

Alle mantelzorgers en vrijwilligers die bij kwetsbare ouderen over de vloer komen, zoals belastinginvullers, ouderenadviseurs, veiligheidsadviseurs, tabletcoaches en andere ondersteuners zoals de ‘lief en leed’-vrijwilligers. Om deel te nemen hoeft u dit vrijwilligerswerk niet via KBO-PCOB te doen of lid te zijn van de KBO of van PCOB.

De sessies zijn bedoeld om kennis te delen en zo financieel misbruik te signaleren, te voorkomen en te bestrijden. Deelnemers worden betrokken bij concrete situaties. Ook een panel van deskundigen, met vertegenwoordigers van het meldpunt Veilig Thuis en een bank, denkt en praat mee.

Meer informatie

U vindt meer informatie op de externe linkwebsite van KBO-PCOB.

Datum: 12 oktober 2017
Tijd: 11.45 (lunch), programma van 12.30 tot 16.00 uur
Locatie: Vergader- & Congrescentrum De Schakel, Nijkerk
Kosten: gratis
Organisatie: KBO-PCOB i.s.m. het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en haar provinciale verbanden