Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nare jeugdervaringen

22-11-2018

Congres

Het congres over nare jeugdervaringen (ook wel bekend als 'Adverse Childhood Experiences') vindt dit jaar plaats in Zwolle.

Kinderen zijn behalve kwetsbaar, óók veerkrachtig. We weten natuurlijk dat bepaalde situaties waarin kinderen opgroeien hun ontwikkeling kunnen schaden. Getuige zijn van huiselijk geweld of slachtoffer zijn van mishandeling bijvoorbeeld. Of ouders hebben die scheiden en elkaar naar het leven blijven staan. Of opgroeien met een verslaafde opvoeder. Door de veerkracht die kinderen bezitten, komen veel kinderen echter nog betrekkelijk goed uit zulke situaties.

Maar bij een aanzienlijk deel van de kinderen die iets vervelends meemaken, komt de ellende niet alleen. De nare gebeurtenissen stapelen zich bij hen op. Zij groeiden met meerdere, elkaar vaak versterkende, riscofactoren op. De prognose van deze kinderen is aanmerkelijk slechter dan van kinderen die maar met één enkele risicofactor opgroeiden, zo laat het beschikbare onderzoek naar Adverse Childhood Experiences zien.

Hoe stel je vast dat een kind zich in een dergelijke situatie bevindt? Wat zijn de effecten van een opeenstapeling van nare jeugdervaringen voor de verdere ontwikkeling van een persoon? Hoe stel je een (chronisch) psychotrauma of een posttraumatische stressstoornis vast? Hoe doorbreek je intergenerationele overdracht van deze problemen? Hoe ga je om met de stemmings- en persoonlijkheidsproblemen van mensen die een nare jeugd hadden? Hoe pak je dat aan bij migranten? Wat kun je als hulpverlener met de hechtingsstijl van deze mensen als kind en op latere leeftijd?

Bij deze en andere vragen staan de sprekers op dit congres uitvoerig stil.

Meer informatie

Je vindt meer informatie op de externe linkwebsite van Euregionaal Congresburo.

Datum: 22 november 2018
Tijd: 10.00 - 17.00 uur
Locatie: Mercure, Zwolle
Kosten: zie de website onder 'meer informatie'
Organisator: Euregionaal Congresburo