Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Positieve seksualiteit na seksueel misbruik

17-11-2018

Middagsymposium

In de hulpverlening wordt er doorgaans niet uitgebreid ingegaan op de gevolgen van seksueel misbruik op de seksualiteit van het slachtoffer. De onderliggende aanname is dat als het trauma verwerkt is, het met de seksualiteit vanzelf weer goed komt. Helaas is de ervaring veelal anders.

Wat zijn de problemen?

Schuld en schaamte, opdringerige herinneringen, herbelevingen en een gebrek aan verbinding met het eigen lichaam, de eigen seksuele beleving zijn hele directe gevolgen van het seksueel misbruik. Ook heeft de opgedrongen seksualiteit in de kindertijd vaak gevolgen voor het ‘opwindingssysteem’, waardoor er traumaseksualiteit kan ontstaan.

Seksualiteit herstelt zich níet vanzelf

Als seksualiteit vanuit de kindertijd negatief geladen is, zal dit zich niet automatisch en zonder hulp van buitenaf herstellen. Overtuigingen en aannames over de betekenis van seks, lichaamsherinneringen en triggers, problemen met vertrouwen: ze hebben hun weerslag op het seksuele terrein. Wat kun je als therapeut hierin bieden?

Over het middagsymposium

Een middag met twee interactieve workshops/lezingen. Rik van Lunsen zal in zijn lezing aandacht besteden aan het voorkomen van hertraumatisering en het nut van samenwerking rondom de klant op het gebied van seksualiteit. Mini Soer vertelt over herstel van de natuurlijke seksualiteit, vanuit haar ervaringen met sexual grounding en hechting.

Presentatie onderzoek

Janita Beijemans doet op dit moment onderzoek naar de vraag: ‘Welke interventie(s) kan/kunnen bijdragen aan het herstel van de beleving van seksualiteit na seksueel misbruik’ De resultaten van dit onderzoek zal zij tijdens het symposium presenteren.

Meer informatie

Je vindt meer informatie op de externe linkwebsite van het symposium.

Datum: 17 november 2018
Tijd: 13.15 - 17.30 uur
Locatie: Van der Valk Hotel Arnhem
Kosten: 135,00 ex. BTW
Organisator: Hulpverlening na seksueel misbruik