Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Praten met pubers

18-01-2018

Landelijke studiedag

De puberteit staat bekend als een leeftijdsfase waarin kinderen belangrijke ontwikkelingen doormaken, waarin tieners zich zowel lichamelijk als psychisch en sociaal-emotioneel razendsnel en soms stormachtig ontwikkelen. Gierende hormonen, de overgang van de ene school naar de andere, meer vrijheden en verantwoordelijkheden, veranderende groepsdruk, liefdespartners, een veranderende relatie met ouders... Het valt dus niet altijd mee om puber te zijn, maar het is ook vaak een enorme uitdaging om als professional in de hulpverlening of het onderwijs met deze fascinerende leeftijdsgroep om te gaan. Ze vertonen soms lastig gedrag en het lijkt soms onmogelijk om met ze te praten.

Ouders, hulpverleners en docenten begrijpen niet altijd even goed wat zich in de puberwereld afspeelt. En zeker wanneer het gaat om spanningen in het gezin, sterke stemmingswisselingen of lastige situaties op school, kunnen handelingsverlegenheid en irritatie de overhand nemen. In de hulpverlening vallen pubers regelmatig tussen wal en schip, maar ook in het onderwijs, binnen buurtnetwerken, kinderbescherming en justitie, worden pubers gezien als een moeilijke groep om mee te werken.

Wat speelt zich af in het puberbrein? Wat is normaal gedrag en wat niet? Waar zitten risicofactoren en hoe anticipeer of reageer je daarop? Hoe krijg je grip op hun gedrag en ga je om met conflicten? Hoe zorg je voor open communicatie? Hoe ga je om met issues als seks en drugs? En met motivatieproblemen op school of thuis?

Deze en verschillende andere vragen staan centraal tijdens deze praktijkgerichte studiedag waar vijf experts in zullen gaan op het functioneren van pubers en hoe hiermee om te gaan.

Meer informatie

Je vindt meer informatie op de externe linkwebsite van Euregionaal Congresburo.

Datum: 18 januari 2018
Tijd: 10.00 - 17.00 uur
Locatie: Pullman Cocagne Eindhoven
Kosten: zie de website onder 'meer informatie'
Organisator: Euregionaal Congresburo