Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Walging en PTSS

22-05-2018

Bijeenkomst

Wat betekent walging na seksueel misbruik in de behandeling en wat zou je er mee kunnen doen?
Het Steunpunt Seksueel Geweld van de GGD Amsterdam nodigt u uit voor een bijeenkomst over dit onderwerp.

Jannetta Bos, psychotherapeut en seksuoloog NVVS, werkzaam bij Centrum ’45 en Equator Foundation, zal ingaan op het thema walging. Tot nu toe is de meeste aandacht in de context van PTSS uitgegaan naar de emotie angst. Er is echter toenemende evidentie dat ook de emotie walging betrokken kan zijn bij PTSS-achtige klachten. Dat geldt zeker voor PTSS waarbij (ook) sprake is van seksueel misbruik.

Onderzoek van (Engelhard et al., 2011) heeft laten zien dat met name walgingsgevoeligheid voorspellend bleek voor het ontwikkelen van PTSS klachten na een traumatische ervaring. Mogelijk omdat juist mensen met hoge walgingsgevoeligheid zullen proberen de emotie walging te voorkomen en daarmee dus het denken aan traumatische ervaringen die walging oproepen vermijden, waardoor die gebeurtenissen mogelijk niet goed worden geïntegreerd in hun levensverhaal.

In een rollenspel wordt een interventie voorgedaan. Linda Verhaak, klinisch psycholoog, werkzaam bij Equator Foundation, zal vertellen over het werk van Equator Foundation op dit onderwerp.

Meer informatie

U vindt meer informatie via de externe linkwebsite van het Steunpunt Seksueel Geweld van de GGD Amsterdam

Datum: 22 mei 2018
Tijd: 15.00 - 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Locatie: GGD Amsterdam, Amsterdam
Kosten: € 15,-
Organisator: Steunpunt Seksueel Geweld van de GGD Amsterdam