Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

MASIC training

28-10-2019

Gestructureerd onderzoek naar partnergeweld

MASIC- Mediator’s Assessment of Safety Issues and Concerns

De MASIC biedt een gestructureerde beoordeling van partnergeweld bij ouderparen die in een (conflict)scheiding verwikkeld zijn.

In Midden- en West-Brabant is in het kader van het ZonMw project Verbetering Ketenaanpak Conflictscheidingen (2015-2017) bij Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en Kompaan en De Bocht (nu: Sterk Huis) een pilot met de MASIC uitgevoerd.

De ervaringen met de MASIC zijn positief: professionals die ermee werken geven aan dat ze met de MASIC ontdekken wat er aan de hand is in de relatie tussen de ouders en in het type partnergeweld, waardoor duidelijker wordt of er maatregelen nodig zijn om de veiligheid in het gezin te vergroten en/of dat mediation niet geschikt is. Ook ouders zelf zijn positief over het uitgebreide interview; zij ervaren het onderzoek als zorgvuldig en zij krijgen soms groter inzicht in de redenen van de scheiding.

In de training wordt uitleg gegeven over de verschillende typen partnergeweld, en over wetenschappelijk onderzoek (buitenlands en Nederlands) met de MASIC. Ook wordt ingegaan op de implicaties van de uitslag van de MASIC voor de veiligheid binnen het gezin, voor advisering aan de familierechter en voor mediation-mogelijkheden.

Doelgroep

Professionals werkzaam bij Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, jeugdzorg, jeugd- en volwassen GGZ, mediators, bijzonder curatoren, advocaten en andere professionals die een gestructureerde screeningsmethode voor partnergeweld willen leren gebruiken.

Meer informatie

Je vindt meer informatie op de website externe linkwww.conflicscheiding.eu.

Datum: 28 oktober 2019
Duur: 4 uur
Locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht
Organisator: prof. dr. Corine de Ruiter