Den Haag zet speciaal politieteam in bij huisverbod

De Haagse politie krijgt een speciaal team van hulpofficieren dat zich gaat richten op het huisverbod. Het is de bedoeling dat huisverboden zo sneller beoordeeld worden en er daardoor ook vaker opgelegd kunnen worden. Verder worden 'de lijntjes' met hulpverleners korter.

Dat heeft burgemeester Pauline Krikke onlangs in een voortgangsrapportage over de aanpak van huiselijk geweld bekendgemaakt. Krikke vindt het huisverbod een belangrijk middel bij de aanpak van huiselijk geweld. Daarom heeft de politie onderzocht hoe dit proces verder verbeterd kan worden. Dat heeft ertoe geleid dat een speciaal team van hulpofficieren - getrainde politieagenten - het huisverbod gaat draaien.

Kindermishandeling

Juist in het geval van kindermishandeling kan zo eerder een huisverbod worden opgelegd. Pauline Krikke: 'De schade van huiselijk geweld is voor kinderen groter dan gedacht. De gevolgen voor kinderen zijn nóg ernstiger en de doorwerking duurt langer. Het vaker en beter inzetten van een huisverbod, moedig ik dan ook van harte aan.'

In november maakte Krikke al bekend dat plegers van huiselijk geweld behalve straf ook een buddy krijgen.