Kamer wil debat over huwelijksdwang

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een debat naar aanleiding van het nieuws dat gedwongen huwelijken in Nederland nog steeds aan de orde van de dag zijn. Het onderwerp werd afgelopen zaterdag in een uitzending van Hart van Nederland belicht.

Volgens Femmes for Freedom zijn er op dit moment duizenden Nederlandse meisjes die vastzitten in een gedwongen huwelijk. En het aantal zou zelfs nog groeien.

Bruidspaar

In veel gevallen gaan de gedwongen huwelijken gepaard met seksueel misbruik en eergerelateerd geweld. Alles wordt er aan gedaan om perfecte en vooral gehoorzame echtgenotes van de meisjes te maken.

“Voor iemand uit Syrië, Irak, Iran, Egypte ben je eigenlijk een ticket naar Europa”, aldus een anonieme bron in de uitzending van Hart van Nederland. “Ze leggen vijftien- tot twintigduizend euro voor ons neer.” “In het gunstigste geval word je uitgehuwelijkt, maar er zijn ook gevallen waar vrouwen zelfs van het leven worden beroofd. Het is meedogenloos om deze vrouwen te vergeten”, aldus een woordvoerster van Femmes for Freedom.

Geen cijfers

Harde cijfers van de omvang van huwelijksdwang zijn er niet. “Het probleem blijft vaak verborgen en de gemeenschappen waarin het voorkomt zijn vaak erg gesloten”, zegt Diny Flierman van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft aangegeven dat ze verantwoordelijk minister Grapperhaus (VenJ)ter verantwoording wil roepen. Ze krijgt daarvoor brede steun in de Kamer.

Uitzending

Bekijk de uitzending van Hart van Nederland