Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is het handelen of het nalaten van handelen van al degenen die in een terugkerende persoonlijke of professionele relatie met de oudere (iemand van 65 jaar of ouder) staan, waardoor de oudere persoon lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade lijdt dan wel vermoedelijk lijden zal, en waarbij van de kant van de oudere sprake is van een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid.

We onderscheiden vijf vormen die dikwijls in combinatie voorkomen:

  • fysieke mishandeling
  • psychische mishandeling (inclusief schending van het recht op privacy)
  • verwaarlozing
  • financieel misbruik
  • seksueel misbruik

Soms wordt schending van rechten als een aparte vorm benoemd, maar alle vormen van ouderenmishandeling zijn in wezen schending van rechten van ouderen.

Meer weten?

Bent u slachtoffer van geweld of belt u als particulier in verband met een slachtoffer: neem dan contact op met Veilig Thuis.
Telefoon: 0800 2000 (gratis en 24/7 bereikbaar)

Kennisbank Aanpak Ouderenmishandeling

De kennisbank Aanpak Ouderenmishandeling bundelt zo veel mogelijk informatie over ouderenmishandeling. Zowel informatie van de Rijksoverheid, als andere overheden en organisaties in het veld. De kennisbank is bedoeld voor gemeenten, zorgprofessional en vrijwilligers die werk (willen) maken van het voorkomen en aanpakken van ouderenmishandeling.

Direct naar Kennisbank Aanpak Ouderenmishandeling