Open Dag eerste post-hbo-opleiding Huiselijk Geweld

De Sociale Academie Utrecht wil in september een post hbo opleiding Huiselijk Geweld starten. Het gaat om de eerste opleiding in Nederland die sociaal professionals tot psychosociaal therapeut met specialisatie Huiselijk geweld opleidt.

Het betreft een twee tot driejarige deeltijdopleiding die een therapeutische verdieping vormt op Sociaal Agogische hbo- en universitaire vooropleidingen. Na de opleiding is de afgestudeerde in staat om als gecertificeerd psychosociaal therapeut cli├źnten zelfstandig te begeleiden na huiselijk geweld. Deze begeleiding kan plaatsvinden vanuit een dienstverband bij een reguliere organisatie, of vanuit een eigen praktijk.

Herstelgerichte zorg

Het werkveld geeft aan dat er behoefte is aan verdere professionalisering van de aanpak van huiselijk geweld. De meeste aandacht gaat op dit moment naar risicogestuurde zorg, maar daarnaast is er grote behoefte aan handvatten om therapeutische en herstelgerichte zorg vorm te kunnen geven. Deze zorg is gericht op het herstellen van opgelopen schade door huiselijk geweld en het tot stand brengen van duurzame veiligheid.

Open Dag

Op zaterdag 6 april vindt in Utrecht een Open Dag plaats waar geïnteresseerden docenten kunnen spreken, studiemateriaal kunnen inzien en gratis workshops kunnen volgen.