Tilburg wil doorstart Centrum Huiselijk Geweld

De gemeenteraad van Tilburg heeft besloten om zo snel mogelijk te beginnen aan een plan voor een locatie voor een Centrum Huiselijk Geweld waar slachtoffers op elk moment van de dag of nacht naartoe kunnen.

Van 2014 tot eind 2018 heeft in Tilburg een proef gedraaid met een Family Justice Center (FJC) oftewel een Centrum Huiselijk Geweld. De resultaten daarvan waren heel goed en er was grote tevredenheid bij zowel hulpdiensten als slachtoffers.

De financiering voor de pilot liep tot eind 2018. Raadslid Jolanda van den Bogaard (Lijst Smolders Tilburg) diende een voorstel in voor een doorstart, dat door de gemeenteraad unaniem werd gesteund.

Veiligheid voorop

Bij het Centrum Huiselijk Geweld gaat het om één locatie, één plek waar slachtoffers 24 uur per dag, 7 dagen in de week zónder afspraak terecht kunnen. Zowel volwassenen als kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld of mishandeling zijn welkom en krijgen onmiddellijk alle hulp en ondersteuning die op dat moment nodig is. Veiligheid staat voorop; niemand wordt na 5 minuten weer de straat op gestuurd.

Het is mogelijk om binnen het centrum direct aangifte te doen, zo nodig vindt lichamelijk onderzoek plaats en kan er hulp geboden worden aan het hele gezin. Het slachtoffer doet zijn of haar verhaal bij één van de aanwezige medewerkers en diegene haalt de partners erbij die verder nodig zijn, zoals bijvoorbeeld de politie, het IMW, de GGD en andere instanties.