CU Nunspeet dringt aan op politiesamenwerking Handle with Care

ChristenUnie Nunspeet heeft bij de fractie in de Tweede Kamer aan de bel getrokken over de ontbrekende samenwerking met de politie in de regio Noord-Veluwe bij Handle with Care. De regiopolitie heeft laten weten, op advies van de landelijke politie, niet te gaan meewerken. “Een gemiste kans”, aldus de partij.

Handle with Care is een samenwerking tussen politie, scholen en leerplichtambtenaren.

Leeg klaslokaal

Binnen 24 uur na ernstig huiselijk geweld is er op school steun voor het getroffen kind: simpel, snel en in een vertrouwde omgeving. CU Nunspeet noemt de opstelling van de politie zorgwekkend. “Een kind in een situatie van huiselijk geweld heeft steun en begrip nodig vanuit de vertrouwde en veilige omgeving. Handle with Care maakt het mogelijk dat scholen nog voor half negen ’s morgens een bericht krijgen waarin de naam van het kind bekendgemaakt wordt. Het kind kan dan opgevangen worden en de steun krijgen die het nodig heeft.”

Ondanks de bereidheid van de scholen en leerplichtambtenaren, werkt de politie op de Noord-Veluwe dus niet mee. Niet alleen CU Nunspeet, maar ook het college van burgmeester en wethouders van Nunspeet vindt dat teleurstellend.

Takenpakket

CU Nunspeet hoopt dat het kabinet de landelijke politie op andere gedachten kan brengen. “Misschien kan de landelijke politie ertoe gebracht worden haar standpunt te herzien en te besluiten dat Handle with Care opgenomen wordt in het takenpakket van de regiopolitie”, aldus Jennifer Elskamp van CU Nunspeet. “Uit onderzoeken blijkt dat er met een minimale tijdsinvestering een groot verschil gemaakt kan worden voor deze kwetsbare kinderen.”