Polen wil uit het Verdrag van Istanbul

De Poolse regering wil zich terugtrekken uit het Verdrag van Istanboel, het mensenrechtenverdrag van de Raad van Europa dat geweld tegen vrouwen moet voorkomen en bestrijden.

De Poolse regering zal vandaag formeel het proces van terugtrekking uit het verdrag in gang zetten.

Poolse vlag Polen

Afgelopen vrijdag werd er in Warschau en andere plekken in Polen door duizenden mensen gedemonstreerd tegen de plannen van de Poolse regering.

Volgens de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro schendt het verdrag de rechten van ouders, omdat scholen verplicht aandacht moeten geven aan het onderwerp. "Het verdrag bevat elementen van een ideologie die wij schadelijk achten", aldus Ziobro. Het zou volgens hem bovendien respectloos zijn tegenover de (katholieke) kerk, hoewel hij niet specificeerde om welke reden. De conservatieve regeringspartij Recht- en Rechtvaardigheid (PiS) is sterk verbonden met de katholieke kerk en voerde een campagne gericht op het inperken van lhbti-rechten.

Verdrag van Istanbul

In het Verdrag van Istanbul staan afspraken over het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Het verdrag is door meer dan veertig landen ondertekend. Ook Nederland ratificeerde het in 2015.

Polen heeft al vaker aangekondigd zich terug te trekken uit het verdrag, maar daadwerkelijke stappen daarvoor nooit eerder ondernomen.