Sterk Knippen: training over huiselijk geweld voor kappers

Kappers in de regio Tilburg gaan helpen om huiselijk geweld te signaleren. De Taskforce Kindermishandeling, het Coördinatiepunt Trainingen Meldcode en Sterk Huis organiseren dit najaar een gratis workshop signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld voor kappers: Sterk Knippen.

Uit onderzoek door Sterk Huis onder slachtoffers van huiselijk geweld wordt de kapper vaak genoemd als iemand die ze vertrouwen en aan wie ze hun verhaal willen doen.

Kappers ontmoeten hun klanten regelmatig en zien dus als het met iemand niet goed gaat.

Het trainingsaanbod is nieuw in Nederland. Maar in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bestaat het al langer. Vier jaar geleden ontwikkelde Susanne Post uit het Amerikaanse Tennessee samen met de wereldwijde vrouwenorganisatie YWCA de educatieve training ‘Shear Haven’, speciaal gericht op professionals in de beauty-industrie.

Deelnemers leren signalen van huiselijk geweld op te pikken, in gesprek te gaan met het slachtoffer en hen op een respectvolle manier tools aan te reiken om hulp te zoeken.

Gewoon babbelen

Dat is ook het doel van de Tilburgse training. "Waar let je op? Blauwe plekken, is er aan het haar getrokken? Maar ook: zie je gedragsverandering bij iemand? Welke vragen stel je? Gewoon babbelen, zonder het heel zwaar te maken. En belangrijk: wat kun je als kapper bij vermoedens van geweld vervolgens doen? Want de kapper hoeft het probleem niet op te lossen, dat is aan de professionals. Maar ze moeten wel weten waar ze terechtkunnen,” legt Teun Haans, manager bij Sterk Huis en lid van de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant uit in een interview met BD.nl.

De training vindt plaats op donderdag 14 oktober. In de toekomst wil het Coördinatiepunt Trainingen Meldcode, waar Sterk Huis onderdeel van is, de training ook aanbieden aan andere beroepsgroepen zoals schoonheidsspecialisten, tandartsen en fysiotherapeuten.