België kijkt naar Britse aanpak partnergeweld

De Belgische staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz noemt het voorstel om mensen op de hoogte stellen wanneer hun partner agressief was in een vorige relatie ‘bespreekbaar’. In het Verenigd Koninkrijk bestaat deze mogelijkheid al.

Dat zei Schlitz onlangs in een uitzending van de VRT over partnergeweld.

De Britse politie kan beslissen om een persoon op de hoogte te stellen van eerder gepleegde partnermishandeling, zelfs als er in de huidige relatie (nog) geen geweld is gepleegd.

De wet die dit mogelijk maakt wordt ook wel ‘Clare's Law’ genoemd. Deze werd er in 2014 ingevoerd na de moord op Clare Wood door haar ex-partner.

In België gaan stemmen op voor de invoering van een vergelijkbaar systeem. “Er zijn heel veel verhalen bekend van daders die serieel partnergeweld plegen,” aldus Liesbet Stevens van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Een systeem zoals in het Verenigd Koninkrijk kan er volgens haar voor zorgen dat de alarmbellen sneller afgaan.

Privacy

“We staan open voor elke maatregel die toekomstige slachtoffers kan vermijden,” reageert staatssecretaris Schlitz “In die optiek bekijken we dat buitenlandse voorbeeld, maar hebben we ook de evidente bekommernissen”. Daarbij wijst ze bijvoorbeeld op de privacy van betrokkenen.

Dat er haken en ogen kleven aan de wetgeving, blijkt ook uit de reportage van de VRT. Zie het volledige artikel Het recht om te weten: Britse politie vertelt of partner agressief was in vorige relatie, “ook bekijken in België”.