GHNT Podcast Blijvend Veilig

Eén professional is en blijft betrokken zo lang als dat nodig is, dat is het basisprincipe van de Amsterdamse aanpak Blijvend Veilig. Hanneke Bakker, bestuurder van Blijf Groep, en Marjan Koopman, programmadirecteur van Samen Doen praten hierover in de vierde GHNT podcast Blijvend Veilig floreert bij ‘professionele vriendschap’

Het erkennen dat je huiselijk geweld en kindermishandeling niet alleen kunt oplossen, is de eerste stap naar Blijvend Veilig.

GHNT Podcast

Als bestuurders moet je met elkaar een soort van ‘professionele vriendschap’ hebben, zodat je met elkaar van professionals kunt vragen om ook met diezelfde intenties met gezinnen te werken.

Duurzame onveiligheid regelt zich wel, maar als je een stap wilt maken naar duurzame veiligheid werk je vanuit een professionele ‘vriendschapsrelatie’ met het gezin. Die relatie loopt langer dan de ‘wittebroodsweken’, waarin stabilisatie en goede voornemens in een gezin voorop staan. Ook als die weer voorbij zijn, moet je nog steeds aangehaakt en present zijn om het gezin voor de lange termijn veilig te houden. Vanuit het principe van compassievolle betrokkenheid is er daarbij aandacht voor iedereen.

Deltaplan voor veiligheid

De wens van Koopman en Bakker is een deltaplan voor veiligheid met op landelijk niveau een deltacommissaris. Dan is het volgens hen mogelijk dat het signaleren van en onderzoek naar onveiligheid binnen een multi-probleem gezin heel natuurlijk overgaat in zorgverlening.

  • Luister hier naar de vierde GHNT podcast. Ook eerdere podcasts zijn hier nog te beluisteren en je kunt je abonneren op deze serie van tien podcasts die GHNT uitbrengt.