Eén op tien studentes slachtoffer van verkrachting

Eén op de tien vrouwelijke studenten (11 procent) maakte tijdens de studententijd seksuele penetratie mee zonder hun instemming. Dit overkwam ook 1 procent van de mannen. De meeste studenten weten niet waar ze hulp kunnen krijgen op hun hoger-onderwijsinstelling.

Dat blijkt uit een onderzoek dat I&O Research in opdracht van Amnesty International uitvoerde onder Nederlandse studenten.

Amnesty International verzocht I&O Research te onderzoeken wat de houding is van studenten ten aanzien van verkrachting, hoeveel studenten een verkrachting hebben meegemaakt en hoe zijzelf en ook hun onderwijsinstellingen daarmee omgaan.

In het onderzoek zijn studenten van alle studiejaren vertegenwoordigd: velen met nog een flink deel van hun studententijd voor de boeg. Uit de antwoorden blijkt dat verkrachting onder vrouwelijke studenten aan universiteiten en hbo-instellingen een groot probleem is: 18 procent van de vrouwen heeft ooit een seksuele penetratie zonder hun instemming meegemaakt. Bij 11 procent gebeurde dat tijdens de studententijd.

Veertig procent van de slachtoffers spreekt met niemand over wat hen is overkomen. Slechts een fractie van de studenten (3 procent) meldt het bij de vertrouwenspersoon van hun onderwijsinstelling als ze seksuele penetratie zonder instemming hebben meegemaakt. De meeste studenten weten niet bij wie ze op de instelling kunnen aankloppen, en slechts een enkeling weet ongeveer wat de procedure is bij verkrachting. 

Campagne

Sinds maart 2020 voert Amnesty Nederland de campagne #Let’sTalkAboutYES. Daarmee wil de organisatie ervoor zorgen dat seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Tot nu toe richtte de campagne zich vooral op aanpassing van de verkrachtingswet, zodat deze alle vormen van seks zonder instemming strafbaar stelt als verkrachting. 

Vanaf deze week richt de campagne zich ook op universiteiten en hogescholen. Amnesty-activisten gaan met de onderwijsinstellingen in gesprek. Zij vragen de instellingen een manifest te ondertekenen waarin zij beloven hun studenten betere bescherming te bieden bij seksueel geweld. Ook wakkeren de activisten het gesprek over seks met instemming aan onder studenten.