Campagne tegen terugtrekking Turkije uit Verdrag van Istanbul

Verschillende NGO’s en vrouwen- en LGBTI+organisaties uit Turkije en Europa hebben een campagne gelanceerd: United4IstanbulConvention. Hiermee protesteren zij tegen wereldwijde anti-gender bewegingen en tegen de terugtrekking van Turkije uit het Verdrag van Istanbul.

De organisaties dringen er op aan dit besluit terug te draaien.

Verdrag van Istanbul campagne United4IstanbulConvention

Het Verdrag van Istanbul is het verdrag van de Raad van Europa over het voorkomen en aanpakken van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.

Turkije stapt op 1 juli uit dit verdrag. Het land was tien jaar geleden nog gastheer en de eerste ondertekenaar van het verdrag. Volgens de organisaties schept terugtrekking uit het verdrag een gevaarlijk precedent, niet alleen voor de inzet van Turkije voor andere mensenrechtenverdragen, maar ook voor andere landen waar het verdrag wordt betwist.

De organisaties stellen dat het intrekken van het Verdrag van Istanbul gelijkstaat aan het intrekken van de inzet voor gelijkheid, democratie en de rechtsstaat. Zij nodigen iedereen uit om een boodschap achter te laten op een online wereldkaart: United4IstanbulConvention.