Tinder introduceert noodknop

Datingapp Tinder heeft een noodknop aan de app toegevoegd. Gebruikers komen zo via een paar klikken bij telefoonnummers terecht, die ze in geval van seksueel geweld, meteen kunnen bellen. Het gaat om instanties zoals het Centrum Seksueel Geweld, de politie en Slachtofferhulp Nederland.

Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld, had eerder voor zo’n noodknop gepleit.

Aanleiding voor de lancering van de noodknop was een uitzending van Zembla gisteren. In De schaduwkant van Tinder laat Zembla zien hoe eenvoudig het is voor daders van seksueel geweld om met de Tinder-app potentiële slachtoffers te vinden.

In de uitzending spreken slachtoffers over hun ervaringen met Tinder-dates die hen misbruikt of verkracht hebben. De slachtoffers laten zien hoe makkelijk daders na het misbruik weer in de anonimiteit kunnen verdwijnen. Ze ontmatchen de slachtoffers of blokkeren ze, en dan kan er geen melding meer gemaakt worden. 

Volgens Bicanic komen datingapps vaak terug in de verhalen van slachtoffers: “Al onze zestien regionale afdelingen krijgen te maken met slachtoffers die een verkrachting of aanranding meemaken tijdens een date die gestart is via een datingapp.”

Veiligheidscentrum

Woensdag - de dag voor de Zembla-uitzending, stuurde Tinder een persbericht rond met daarin de mededeling dat er voor Nederlandse gebruikers een veiligheidscentrum in de app komt. Donderdag bleek het om de noodknop te gaan die Bicanic vorig jaar had voorgesteld aan het bedrijf. Bicanic, die niets meer had vernomen van Tinder, laat weten blij verrast te zijn, dat de noodknop er nu alsnog is.