Römkens pleit voor nationaal coördinator huiselijk geweld

Renée Römkens, emeritus hoogleraar gender gerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat er een landelijke aanpak van femicide (vrouwenmoord) moet komen. Ze pleit voor een nationaal coördinator huiselijk geweld.

Vorig jaar zijn ten minste veertig vrouwen  omgebracht. Het merendeel werd gedood door de (ex-)partner, blijkt uit cijfers van het CBS

Het aantal moorden is systematisch, zegt Römkens op Eenvandaag.nl. Nederland doet volgens haar nog te weinig aan deze vrouwenmoorden. "We denken dat we het goed op orde hebben maar dat is onterecht. We hebben inderdaad Veilig Thuis, een keten voor opvang. Maar tegelijkertijd maakt een op de vijf vrouwen huiselijk geweld mee van een partner. 

Demissionair premier Mark Rutte noemde geweld tegen de vrouwen tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties een 'schaduwpandemie'. Dat is hoopvol, zegt Römkens. "Dat wil zeggen dat er een begin is van de kwalificatie van het probleem." Volgens haar moet het nu vertaald worden naar structureel beleid.

Een nationaal coördinator huiselijk geweld zou wat haar betreft ook seksueel geweld onder haar hoede moeten hebben: "Iemand die al het beleid aan elkaar kan verbinden".