Meer seksueel geweld onder jongeren tijdens avondklok

Tijdens de avondklokperiode begin dit jaar vond er meer seksueel geweld plaats onder jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder bijna 2500 jongeren van 16 tot 24 jaar.

Het is het derde onderzoek van de organisaties naar de invloed van de coronacrisis op seksuele gezondheid van jongeren.

Tijdens de avondklokperiode maakten 3 procent van de jongens en 8 procent van de meisjes seksueel geweld mee. Dat is meer dan tijdens de zomerperiode (respectievelijk 1% en 5%). De mogelijkheden om te feesten of om af te spreken met een date waren mogelijk minder veilig door de ingestelde avondklok. Daarnaast was er in deze periode ook meer sprake van online grensoverschrijding. Jongeren ontvingen vooral meer ongewilde seksueel getinte beelden en verzoeken.

Ton Coenen, directeur van Rutgers, vindt de cijfers zorgelijk: “We zien al jaren dat er veel te veel seksueel geweld plaatsvindt. Dat het toeneemt in de avondklokperiode is nog zorgelijker. Hier moet echt iets aan gedaan worden. Het voorkomen seksueel geweld moet prioriteit zijn van de volgende regering.”

Net als in de andere lockdown periodes hadden singles ook tijdens de avondklokperiode minder seks dan voor de coronacrisis. Het percentage singles dat seks had gehad, was het laagst tijdens de eerste lockdown periode (18%). In de zomer 2020 steeg dit percentage naar 30 procent en tijdens de tweede lockdown van eind 2020 daalde het weer (23%). 

Onderzoek

De data voor dit onderzoek zijn verzameld in september 2021, vlak voor de laatste ronde van versoepelingen. 2464 jongeren van 16-24 jaar vulden de vragenlijst in. Deze jongeren zijn geworven via social media, waardoor het onderzoek niet representatief is voor alle jongeren in Nederland.

Lees hier het onderzoek Seksuele gezondheid van jongeren in Nederland tijdens de coronacrisis. De samenvatting is hier te vinden.