Dat je het niet meer hoeft weg te stoppen

Zes vrouwen met een verstandelijke beperking vertellen in deze indringende film over seksueel misbruik. De film is onderdeel van het project 'Leren van slachtoffers van seksueel misbruik'. In de film laten de zes weten wat het onderwerp betekent in hun leven en wat hun ervaringen zijn met hulpverlening.

De vrouwen vertellen tijdens een ontspannende bootreis over hoe ze zijn omgegaan met wat hen is overkomen. Door de zeer persoonlijke ervaringen dringt de urgentie door bij de kijker. Er klinkt een duidelijke oproep door aan lotgenoten om vooral te spreken en het er niet bij te laten zitten. Onderzoek toonde eerder aan dat 61 procent van de vrouwen en 23 procent van de mannen met een verstandelijke beperking te maken heeft gehad met seksueel overschrijdend gedrag.

Training met toolkit

De LFB, de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking, is het project al in februari 2019 samen met Praktijk Oogpunt en Loes van Veen AV-producties gestart, voor de duur van twee jaar. Het totale project behelst een training waarin de film is opgenomen, een publicatie, een drietal themabijeenkomsten en een fotoboek met uitspraken van de hoofdrolspelers. De training is bedoeld voor zorgaanbieders – die de inhoud onder de aandacht kunnen brengen van cliënten, hun verwanten en zorgprofessionals – maar bijvoorbeeld ook voor hulpverlenende organisaties, zoals de politie.

De film ging op 8 oktober 2020 in première. Bekijk hier de trailer

Heeft u vragen of belangstelling voor de toolkit, mailt u dan naar: toolkit@lfb.nu. Kijk voor meer informatie op LFB.nl