Microsoft maakt tool voor opsporen online kindermisbruik

Microsoft maakt een gratis tool openbaar die seksuele exploitatie en misbruik van kinderen in online chatrooms kan detecteren. De tool, met de codenaam Project Artemis, is bedoeld voor bedrijven die een online chatfunctie aanbieden.

Dat heeft Microsoft gisteren in een blogpost bekendgemaakt.

"Project Artemis een grote stap voorwaarts is in het detecteren van misbruik, maar nog geen wondermiddel", aldusCourtney Gregoire, hoofd digitale veiligheid bij het bedrijf. "Het detecteren van online seksuele exploitatie en misbruik van kinderen is een lastig probleem, maar we laten ons niet tegenhouden door de complexiteit daarvan."

De tool kijkt naar gesprekspatronen die vaak gebruikt worden door mensen die online kinderen seksueel exploiteren. Als de tool deze patronen tegenkomt, stuurt deze het gesprek door naar een menselijke moderator. Die beoordeelt vervolgens of het daadwerkelijk gaat om misbruik en of de politie benaderd moet worden.

De tool wordt gratis beschikbaar gesteld via Thorn, een bedrijf dat strijdt tegen seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen.