Eindhoven opent eerste inloophuis voor jongensprostituees

Eindhoven opent als eerste stad in Nederland een locatie waar mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting terechtkunnen voor hulp: House of Inner Strength.

Grote kartrekker is het Expertisecentrum Mensenhandel en (Jeugd)prostitutie. In 2018 voerde het een onderzoek uit naar jongensprostitutie in en rond de stad.

Het rapport belicht problemen zoals onveilige seks met hiv-besmette mannen, seks onder invloed van drugs en het ronselen van minderjarige slachtoffers.

Een belangrijke aanbeveling uit het rapport was het realiseren van een laagdrempelige inloop waar jongens terechtkunnen. In het House of Inner Strength kunnen de jongens met lotgenoten in contact komen en worden er verschillende vormen van hulp geboden. Zo is er een rechercheur van Team Mensenhandel aanwezig om mee te praten, mannen kunnen zich op hiv en soa's laten testen door een GGD-arts en Vluchtelingen in de Knel is aanwezig voor slachtoffers die geen verblijfstatus hebben of illegaal in het land zijn.

Privaat fonds

In hun rapport pleitten de onderzoekers voor inloophuizen in zes steden. House of Inner Strength is het eerste in Nederland en onderdeel van welzijnsorganisatie Lumens. Het kon in Eindhoven gerealiseerd worden met behulp van een privaat fonds. Lumens hoopt andere steden te motiveren om ook een dergelijk inloophuis te realiseren.

Het House of Inner Strength in Eindhoven is vanaf deze maand geopend en toegankelijk voor alle mannelijke sekswerkers in Nederland.