EO maakt serie portretten van kindermishandeling

De EO start op 11 november, voorafgaand aan de Week tegen Kindermishandeling, de serie Getekend – sporen van kindermishandeling. In elke aflevering portreteert kunstenaar Herman van Hoogdalem een slachtoffer terwijl deze vertelt over zijn of haar kinderjaren.

Van de portretten is ook een boek gemaakt, dat op 16 november verschijnt.

Getekend kindermishandeling

De verhalen van Jurgen, Mary-Jane, Sabrina, Fouad en Hameeda zijn intens. De één is getekend door huiselijk geweld, de ander door seksueel misbruik. Ondanks de trauma’s die ze hebben doorstaan, vonden ze de kracht om te overleven, toen als kind, nu als volwassene.

Oud-presentator Gijs Wanders maakte de serie. Samen met kunstschilder Van Hoogdalem kijkt hij mee door de kinderogen van de slachtoffers en ziet de verwarring en eenzaamheid die zij hebben gevoeld. Maar ze zien ook hoe de deelnemers als volwassenen overeind komen.

Wanders: “Tijdens de gesprekken vroeg ik me vaak af: hoe kun je kindermishandeling of -misbruik signaleren als de slachtoffers zwijgen? Inmiddels weet ik het antwoord: door nog beter te kijken en te luisteren, door hun vertrouwen te winnen. Ik begrijp waarom ze jaren later alsnog het slot van hun mond halen: het is een noodsignaal naar de samenleving en een bevrijding van zichzelf.”

Van Hoogdalem: “Terwijl zij vertelden, mocht ik kijken, tekenen en luisteren. Van ieder maakte ik verschillende schetsen die, naar ik hoop, recht doen aan de kwetsbaarheid van toen en de kracht van nu.”

Getekend – sporen van kindermishandeling is wekelijks te zien vanaf woensdag 11 november om 21.10 uur bij de EO op NPO 2. Er verschijnen vijf afleveringen.