Onvoldoende gezien

Met de meeste kinderen in Nederland gaat het gelukkig goed. Maar er zijn ook kinderen met wie het minder goed gaat. De Kinderombudsman wil graag weten waarom sommige kinderen een onvoldoende geven aan hun leven en wat er nodig is om hun leven te verbeteren.

Dit is het tweede verdiepende onderzoek naar de verschillende resultaten uit de Kinderrechtentour 2018. De Kinderombudsman Margrite Kalverboeren haar team gaan elke twee jaar op Kinderrechtentour door Nederland. Om van zoveel mogelijk kinderen en jongeren te horen wat zij belangrijk vinden, wordt rond de tour ook een online vragenlijst uitgezet. Van de 1703 deelnemers aan dat onderzoek, gaven 116 kinderen hun leven een onvoldoende.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral behoefte is aan het volgende:

  1. Een betere thuissituatie: De kinderen met problemen of waar iets aan de hand is, willen graag een fijne thuissituatie. Het gaat nu niet goed thuis. Ze willen graag dat het wat rustiger wordt en dat hun ouders meer tijd en aandacht voor hen hebben.
  2. Snel goede hulp: Ook vertellen de kinderen met problemen dat ze soms lang moeten wachten op goede hulp. Zo zijn er kinderen die graag ondersteuning willen zodat ze weer naar school kunnen, terwijl andere kinderen al lang wachten op goede psychische hulp.

Niet alle kinderen (durven) vertellen waarom ze ontevreden zijn over hun leven. Soms lijkt zelfs alles goed te gaan. Ze geven in het onderzoek bij alle vragen aan dat alles goed gaat, maar ze geven uiteindelijk toch een onvoldoende als cijfer voor hun leven. Zij hebben niet verteld waarom zij hun leven een onvoldoende geven. Om daarachter te komen is volgens de Kinderombudsman meer onderzoek nodig.