Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Stalking

Belaging via E-mail etc.

Op deze pagina vindt je informatie over:
- Wat te doen bij belaging, pesten en/of bedreiging via E-mail?
- Hoe bewijs verzamelen via de mailberichten?
- Wat kan je doen om te zorgen dat het stopt?

Wat te doen bij belaging, pesten en/of bedreiging via E-mail?

Bij duidelijke belaging of bedreiging via E-mail doe je, net zoals je zou doen als je lichamelijk aangevallen zou worden, altijd aangifte bij de politie. Aangeraden wordt om dit zo snel mogelijk te doen zodat de politie, indien nodig, snel (beschermings)maatregelen kan nemen. Ook zorg je er zo voor dat de bedreigingen (of belaging) niet teveel uit de hand gaan lopen. Hoe eerder de dader wordt aangesproken op zijn (foutieve) gedrag hoe beter.
Kijk op de pagina stappenplan.

Kijk op de pagina bedreiging wat hier precies onder verstaan wordt.

Op elke regel zijn uitzonderingen, zo ook op deze. Indien het de bedreiger enkel en alleen te doen is om wraak te nemen en u doelbewust wil beschadigen of pijn doen, is het soms handig om via de mails die worden verzonden eerst genoeg bewijs te verzamelen over het motief, de belaging en/of de bedreigingen van de dader. Kijk op de pagina dadertypen stalking. Berichten verzonden via mail zijn relatief zonder risico en leveren vaak uitstekend bewijs. Sommige daders gaan namelijk, als ze u niet via de mail op andere gedachten kunnen brengen of bang kunnen maken, op andere wijze verder, waarbij dan eerder manieren worden gezocht die minder goed te bewijzen zijn en/of harder aankomen.

Het is verstandig niet op de bedreigingen of andere inhoud die inbreuk maakt op uw privacy in te gaan. Stalkers lokken graag reacties uit. Zij krijgen zo namelijk een argument in handen om u nogmaals lastig te vallen. Verder zal een beetje stalker uw argumenten niet eens aanhoren. Vermijd daarom te allen tijde elk contact. Alleen indien uw standpunt niet bekend is bij de briefschrijver kan u ervoor kiezen uw standpunt duidelijk te maken. Vermeld hierbij altijd dat dit een definitief standpunt betreft. Gebruik hiervoor de anti-stalkingsbrief, zodat u niet alleen zegt dat men moet ophouden, maar uzelf tevens beter beschermt tegen toekomstige inbreuken op uw privacy.
Naar boven

Hoe bewijs verzamelen via de mailberichten?

E-mail kan zoals gezegd uitstekend bewijs verzamelen tegen een stalker, pester of bedreiger. Wel moet u een paar dingen doen om de afzender te kunnen achterhalen en het bewijs geldig te maken.
Stuur de betreffende mail nooit door aan de politie of anderen. Zet uw PC niet uit.
Vraag de politie uw PC te onderzoeken voor bewijsvoering en voer tot u een reactie ontvangt geen verdere acties meer uit!
Is dit niet mogelijk voor de politie, stel dan de headergegevens (zendgegevens) van het bericht veilig en print het bericht + headergegevens voor het bewijs uit.
Is het bericht door u al verwijdert, vraag dan uw provider of zij het bericht nog kunnen achterhalen en veiligstellen. Dit kan in uitzonderlijke gevallen bij uiterste noodzaak ook door een expert van de politie geprobeerd worden.

Headergegevens achterhaal je door:
In Hotmail:
klik op instellingen rechtsboven je mailberichten
Klik van het lijstje aan de linkerzijde op post
Klik op weergave instellingen voor e-mail
Vink bij berichtkoppen het hokje volledig aan
Klik onderaan de pagina op OK.
Je ziet nu bij al je mailberichten de afzendergegevens

In Outlookexpress
Klik met de rechtermuisknop op het betreffende e-mailbericht
Klik op eigenschappen of properties
klik op details
kopieer nu de gegevens van de afzender naar een Worddocument

Voor andere mailprogramma's raden we aan je provider te raadplegen.
Naar boven

Wat kan je doen om te zorgen dat het stopt?

Stuur de mail inclusief de afzendergegevens naar het provider adres van de afzender om het misbruik te melden. Meestal is dit een adres aangeduid als abuse@provider.nl.
Voor hotmailgebruikers kan je het bericht sturen naar abuse@hotmail.com.

Verder kan er vaak juridisch worden opgetreden tegen providers. Op de (externe) pagina van de Universiteit Utrecht leest u alles over internetrecht..

Naar boven