Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Stalking

Dadertypen stalking

Dadertypen Categorie 1: Sadistische stalkers of psychopatische stalkers

Gevaarszetting
Deze stalkers zijn duidelijk het meest gevaarlijk en soms zelfs gewoonweg doodeng!

Rol
Lichamelijk geweld is bij dit type stalkers eerder regel dan uitzondering. Ze willen hun slachtoffer bewust angstig maken en gevoelens van hulpeloosheid oproepen. Ze halen hierbij, indien nodig, alles uit de kast, zoals het saboteren van apparatuur, remleidingen, elektrocutie, plaatsen van afluister en/of volgapparatuur etc.

Persoon
Dit zijn typisch koelbloedige, zorgvuldig calculerende psychopaten die hun slachtoffers totaal willen domineren. Ze beheersen hun slachtoffers volledig. Gevoelens van eigenwaarde worden volledig afgebroken door hen zorgvuldig te isoleren, te intimideren en te vernederen. Ze hebben liegen eenvoudig tot een tweede natuur gemaakt en handelen uitsluitend en alleen uit eigen belang. Ze hebben dan ook geen enkel gevoel of medelijden voor hun slachtoffer. Sterker nog ze genieten van hun angst en buiten elke zwakke eigenschap volledig uit.

Stoppen
Praten met een sadistische stalker is ronduit gevaarlijk. Psychiatrische behandeling wordt geweigerd en is meestal ook zinloos. Ze leiden vaak aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis die niet eenvoudig te behandelen is. Ze weten zelfs deskundigen te manipuleren. Het enige wat kan worden gedaan is zeer omzichtig bewijs verzamelen van de belaging, zodat de stalker langdurig kan worden opgesloten. Volg hiervoor het stappenplan. Het versturen van de anti-stalkingbrief is bij deze categorie ronduit gevaarlijk. De brief maakt het weliswaar makkelijker om aangifte te doen van stalking en huisvredebreuk, maar deze stalkers hebben daar meestal maling aan. Ze voelen zich onkwetsbaar en ongrijpbaar. Vaak calculeren ze risico’s in, soms zelfs die van hun eigen dood. Het nemen van voorzorgsmaatregelen in samenwerking met de politie is van levensbelang. Voor de bescherming van slachtoffers moeten echter veelal zeer drastische maatregelen worden genomen. Soms is zelfs verhuizen met volledige verbreking van alle contacten noodzakelijk. Schakel altijd een stalkingdeskundige in.

Terug naar overzicht dadertypen