Rotterdam start proef met enkelband voor stalkers

De reclassering, het Openbaar Ministerie en de politie beginnen in maart in Rotterdam met een nieuw experiment met enkelbanden voor stalkers. Daarnaast komt er een app voor slachtoffers en een deurspion met ingebouwde camera. Dat maakte het stadsbestuur woensdag bekend.

Deze proef volgt na de gewelddadige dood van de Rotterdamse Humeyra in 2018.

Enkelbanden voor stalkers bestaan al langer, maar in de Rotterdamse proef worden zij gekoppeld aan een apparaatje dat slachtoffers bij zich kunnen dragen. Daarop komt een signaal als de stalker in de buurt is. De proef wordt eerst nog juridisch en technisch onderzocht.

De app, waarmee slachtoffers kunnen bijhouden wanneer ze worden lastiggevallen, en de deurspion met ingebouwde camera moeten het makkelijker maken bewijsmateriaal te verzamelen.

Na het vernietigende rapport over de hulpverlening aan het Rotterdamse meisje Humeyra, kwamen de hulpinstanties met een verbetertraject. De politie beloofde aan stalking de allerhoogste prioriteit te geven en dat werpt zijn vruchten af.  Zo kwamer er in 2018 in totaal 72 zaken in de politieregio Rotterdam bij justitie terecht; in het eerste halfjaar van 2020 waren dat er al 113.

Het is nog niet bekend met hoeveel personen de proef gehouden wordt.