Don’t Do It Yourself. Doe het samen

Slachtofferhulp Nederland is een nieuwe campagne gestart: ‘Don’t Do It Yourself. Doe het samen’. De achterliggende boodschap is dat je voor sommige onderwerpen de kennis van professionals nodig hebt.

We zoeken steeds meer online op. We kijken tutorials en lezen blogs over hoe we zelf iets kunnen oplossen.

Wanneer slachtoffers of nabestaanden van een misdrijf met een strafproces te maken krijgen, komen zij vaak in een wereld vol jargon, ingewikkelde procedures en vragen terecht. In dat geval is het volgens Slachtofferhulp Nederland goed om de hulp van een professional in te schakelen.

Op welk moment kan je gebruik maken van het spreekrecht, hoe schrijf je een slachtofferverklaring, hoeveel schadevergoeding kan je eisen? De juridisch medewerkers van Slachtofferhulp Nederland zijn opgeleid om slachtoffers hiermee te helpen en ervoor te zorgen dat zij goed voorbereid het strafproces ingaan.

Hulp en tips

Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland: “Helaas zien wij dat veel slachtoffers onvoorbereid de rechtszaal ingaan. En dat is zonde, want je kan het proces maar één keer doen. Daarom zorgen wij ervoor dat slachtoffers weten wat hun rechten zijn en hoe ze hier optimaal gebruik van kunnen maken.” De hulp en tips van Slachtofferhulp Nederland kunnen het verschil maken in de rechtszaal.

Jansen: “Wij zien dat mensen een schadevergoeding eisen zonder dat ze weten welk bedrag reëel is. Hierdoor kan de schadevergoeding te laag uitvallen of zelfs worden afgewezen. Onze medewerkers weten wél wat reëel is, dus maak gebruik van die kennis.” Maar Slachtofferhulp kan bij veel meer helpen: “Wij gaan na wat de behoefte van het slachtoffer tijdens de zitting is, helpen bij het opstellen van de slachtofferverklaring en weten wanneer je een contactverbod kan vragen. Uiteraard zijn de meeste mensen zelfredzaam en wij willen hen zeker niet alles uit handen nemen, maar we roepen slachtoffers wel op om zich in ieder geval door ons te laten adviseren.”

Video's

De campagne bestaat uit twee video’s, in de stijl van een DIY (Do It Yourself). In het filmpje geeft een slachtoffer tips over wat je het best kan doen als je gebruik wilt maken van je spreekrecht of een schadeformulier wilt invullen. De tip die zij geven: Ga naar www.slachtofferhulp.nl en maak gebruik van de tips en informatie van ervaren medewerkers! Je hoeft het niet alleen te doen, maar doe het samen met Slachtofferhulp Nederland.