Mediators zien toename vechtscheidingen

Oud zeer en vreemdgaan zijn de meest voorkomende redenen voor een vechtscheiding. Dat blijkt uit onderzoek van de vereniging Gecertificeerde Mediators.

De vereniging constateert bovendien dat het percentage vechtscheidingen de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen.

Met vechtscheidingen worden echtscheidingen bedoeld die uitlopen op een groot gevecht dat voor de rechter en door advocaten wordt gestreden, en met het doel, behalve scheiden, om de ander materiële of immateriële schade te berokkenen.

Kwart van de scheidingen

Volgens de vereniging Gecertificeerde Mediators was vijf jaar geleden 10 procent van de echtscheidingen een vechtscheiding. In 2015 was dat percentage verdubbeld. In de eerste maanden van 2018 ging het om bijna een kwart van de scheidingen (24%).

Het onderzoek naar de aard en omvang van echtscheidingen in Nederland werd in mei en juni van dit jaar uitgevoerd. Daarvoor werden alle Nederlandse echtscheidingsmediators (circa 1.300) opgeroepen om deel te nemen aan het onderzoek. 22 procent gaf hieraan gehoor. In totaal deden 293 mediators mee aan het onderzoek.

Financiële problemen

Financiële problemen zijn een andere belangrijke reden waarom mensen in een vechtscheiding belanden. Opvallend is dat financiële problemen juist veel minder vaak genoemd worden als reden bij een normale echtscheiding dan bij een vechtscheiding. Geconcludeerd kan dus worden dat waar er financiën op het spel staan, ruzie vaker voorkomt.