Initiatief voor de aanpak van ‘stalkerware’

Antivirusbedrijven en organisaties tegen huiselijk geweld hebben de handen ineengeslagen om het gebruik van 'stalkerware' te bestrijden. Het samenwerkingsverband ‘Coalition Against Stalkerware’ bestaat uit tien internationale bedrijven en organisaties.

Stalkerware is malafide software waarmee je bijvoorbeeld je partner via een smartphone of computer bespioneert. Je kunt dan zien met wie diegene belt of whatsappt, waar hij of zij zich bevindt en ook wat hij of zij fotografeert of filmt.

Deze spionagesoftware draait mee op de achtergrond, zonder dat de gebruiker het weet.

Deze manier van stalken lijkt steeds vaker voor te komen. Antivirusbedrijf Kaspersky – een van de deelnemende organisaties - zag in het eerste halfjaar van 2019 dat op apparaten van 518.000 klanten stalkerware was geïnstalleerd of dat een poging daartoe was gedaan. Dat was een stijging van 375 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

De Coalition Against Stalkerware heeft afspraken gemaakt over wat wel en wat niet als stalkerware wordt beschouwd. Op de website www.stopstalkerware.org brengen ze hun kennis over dit probleem samen.