Hoe zien scheidingen er vandaag de dag uit?

Om inzicht te krijgen in de scheidingen die vandaag dag plaatsvinden, heeft Kantar een onderzoek uitgevoerd onder ruim 500 personen die in de afgelopen twee jaar zijn gescheiden of hun relatie hebben verbroken. Hoe verliep de scheiding, welke hulp heeft men ingeschakeld, waar liep tegenaan en wat zou mer anders hebben gedaan? Deze en andere vragen worden in dit rapport beantwoord.

Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Dag van de Scheiding (in september 2020) , wilde de vereniging van Familie-en erfrecht Advocaten Scheidingsmediatoren (de vFAS)  terugblikken en vooruitkijken. Welke veranderingen hebben er plaatsgevonden omtrent scheidingen en hoe ziet de toekomst eruit?

In het onderzoek zijn personen vanaf 18 jaar ondervraagd die de afgelopen twee jaar (2018-2020) zijn gescheiden. Het gaat hier om scheiden in de breedste zin van het woord; het verbreken van een huwelijk, geregistreerd partnerschap, samenlevingsovereenkomst of het verbreken van een relatie waarbij geen sprake was van een (samenlevings-)overeenkomst.

Auteurs

Sabine Hooijmans en Jelle Fastenau