Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Over dit overzicht

Het hier weergegeven materiaal heeft voornamelijk betrekking op feiten en cijfers uit (West-) Europa.

Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld

16-06-2010

Een grootschalige studie naar de ervaringen van vrouwen en mannen met gendergerelateerd geweld in Belgie.

Beter inzicht en cijfers

De publicatie geeft een beter inzicht in het voorkomen, de vormen en de ernst van gendergerelateerd psychologisch, fysiek en seksueel geweld. Het werpt ook een blik op de risico- en beschermingsfactoren die daarmee verbonden zijn.

Door de cijfergegevens in deze publicatie leert u de problematiek nauwkeuriger en diepgaander begrijpen. Bovendien wil het Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) zo ook het beleid verbeteren dat op de verschillende machtsniveaus wordt gevoerd.

Wat doet het IGVM?

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is de federale overheidsinstelling die sinds 2002 instaat voor het waarborgen en bevorderen van de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bestrijding van elke vorm van discriminatie en ongelijkheid op basis van het geslacht. Het IGVM streeft ernaar om de gelijkheid van vrouwen en mannen vanzelfsprekend te maken in de mentaliteit en in de praktijk.

In Belgiƫ werden al twee studies uitgevoerd naar de gangbaarheid van geweld tegen vrouwen (en mannen). De eerste studie uit 1988 analyseerde het voorkomen van geweld bij vrouwen. In het tweede onderzoek in 1998 werd dit uitgebreid naar mannen.

pdf bestandDownload de publicatie 'Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld' (pdf, 1,7 MB), 244 p.