Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

De strafbaarheid van seks met minderjarigen tegen betaling

03-07-2015

Factsheet van de Nationaal Rapporteur over de bescherming van de seksuele integriteit van kinderen

In deze factsheet weerlegt de Nationaal Rapporteur enkele vooroordelen over seks met een minderjarige tegen betaling: zo doet het er voor de strafbaarheid niet toe of de minderjarige al volwassen leek, of dat de minderjarige instemde met de seks tegen betaling en het zelf wilde.

Focus politie en Openbaar Ministerie

Zaken waarbij seksuele diensten van minderjarigen worden gekocht komen in toenemende mate in beeld. Dit is onder meer het gevolg van de focus die politie en Openbaar Ministerie steeds vaker verlegt van de vergunde naar de illegale prostitutie in hun aanpak van mensenhandel. In de illegale prostitutie worden minderjarigen aangetroffen. De focus strekt dan ook uit tot diegenen die voor de seksuele diensten van minderjarigen betalen.

Download het factsheet

pdf-bestandDe strafbaarheid van seks met minderjarigen tegen betaling (pdf-bestand, 4,34 MB, via nationaalrapporteur.nl)


Nationaal Rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen (2015). De strafbaarheid van seks met minderjarigen tegen betaling. Bescherming van de seksuele integriteit van kinderen. Factsheet. Den Haag: Bureau Nationaal Rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen.