Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Doding gevolgd door zelfdoding van de dader

19-02-2010

Op 19 februari 2010 is Marieke Liem gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op een studie naar doding gevolgd door zelfdoding.

Doding gevolgd door zelfdoding van de dader (doding-zelfdoding) maakt in Nederland jaarlijks ongeveer negen slachtoffers.
Tussen 1992 en 2006 is er geen toename of afname in dit aantal te constateren. Het merendeel van de dodingen wordt gepleegd met een vuurwapen.

De karakteristieken van doding-zelfdoding in Nederland komen overeen met bevindingen in andere landen: vrouwen en kinderen zijn de meest voorkomende slachtoffers in doding-zelfdodings-zaken, mannen de meest voorkomende daders. Ongeveer vier procent van alle dodingen in Nederland eindigt in een zelfdoding van de dader.

Het proefschrift is in het engels maar er is een uitgebreide Nederlandse (en daarnaast een Spaanse) samenvatting (p.207-214).

Marieke Liem is o.a. bekend als redacteur van "Het kind als slachtoffer: patronen en preventie van (fataal) geweld in gezinsverband" uit 2008 en als een van de auteurs van "Partnerdoding door etnische minderheden" (2007)

externe linkFull text of Homicide followed by Suicide. An empirical analysis: Igitur Archive


Liem, M.C.A. (2010). Homicide followed by Suicide. An empirical analysis. Utrecht: Utrecht University. Dissertation.