Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meldingen vertrouwensinspecteur vanuit kinderopvang

27-07-2018

Factsheet van de Inspectie van het Onderwijs over het melden van vermoedens van seksueel misbruik of mishandeling in de kinderopvang 2015-2017.

Vanuit de kinderopvang zijn er in 2017 20 procent meer meldingen (in totaal 128) bij de vertrouwensinspecteur (VI) binnengekomen over vermoedens van seksueel misbruik of mishandeling. Dit komt waarschijnlijk mede doordat betrokkenen de weg naar de VI eerder en beter weten te vinden. Toch ziet de inspectie ook dat kinderopvangprofessionals niet precies weten wat hun plichten zijn als ze mishandeling of misbruik vermoeden.

Seksueel geweld

In 2017 is het aantal meldingen over seksueel geweld tegen kinderen gestegen, met name het aantal meldingen over seksuele intimidatie: van 6 naar 24. Het aantal meldingen van seksueel geweld in de gastouderopvang steeg van 5 naar 22.

Fysiek geweld

De meeste meldingen bij de VI gaan over fysiek geweld: (opzettelijke) mishandeling, ongewenste aanrakingen (zoals slaan, duwen, schoppen) of dreigen met geweld. Dit waren er in 2017 54.

Psychisch geweld

Bij (ernstig) psychisch geweld gaat het bijvoorbeeld om grove en langdurige pesterijen, beledigingen of verwaarlozing/het aan zijn of haar lot overlaten van een kind. In 2017 zijn hiervan 17 meldingen gemaakt.

Download

pdf-bestandFactsheet Meldingen vertrouwensinspecteur vanuit kinderopvang over de jaren 2015-2017 (Pdf-bestand, 538 kB, via maatschappelijkekinderopvang.nl)