Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Moord en doodslag en de relatie met huiselijk geweld

03-08-2011

Één op de vijf verdachten van een levensdelict (21%) is bij de politie bekend wegens huiselijk geweld. In operationele onderzoeken naar moord en doodslag kan dat kenmerk in het speurwerk naar de dader worden meegenomen.

Osporingsonderzoeken naar moord en doodslag over de jaren 2009 en 2010, aangeleverd door 23 politieregio's, zijn gekoppeld aan (harde en "zachte") informatie over de betrokkenheid van de verdachten bij huiselijk geweld. Bij 86% van de 251 aangeleverde onderzoeken was er een verdachte aangehouden. Van die aangehouden verdachten was in 60% van de gevallen bekend dat ze géén pleger van huiselijk geweld waren geweest, in 19% van de gevallen was niet bekend of er enige betrokkenheid was bij huiselijk geweld. Maar in eenvijfde (21%) van de gevallen was de verdachte bekend wegens huiselijk geweld. Op basis van deze verkenning komen de onderzoekers tot de conclusie dat er "een samenhang lijkt te bestaan tussen moord en doodslag en huiselijk geweld. Een samenhang die wat zegt over het profiel van de pleger van levensdelicten maar ook over de mogelijke excessen van het gedrag van huiselijk geweldplegers".

Download artikel met het verslag van Moord en doodslag en de relatie met huiselijk geweld (pdf, 270 Kb) (via website Bureau Beke)


Leiden, I. van, & Ferwerda,H. (2011). Moord en doodslag en de relatie met huiselijk geweld. Arnhem: Bureau Beke.