Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Tot hier en niet verder: De effectiviteit van AWARE in vergelijking met een 112+ aanpak van belaging

29-09-2008

AWARE: Abused Women’s Active Response Emergency

Het AWARE-systeem is ontwikkeld om mishandelde vrouwen (en kinderen) die ernstig worden bedreigd en belaagd door een ex-partner, sneller en beter te kunnen bijstaan. De nieuwste techniek op het gebied van Globale Positionerings Systemen (GPS) wordt daarbij ingezet. Het slachtoffer krijgt een klein en draagbaar apparaatje waarmee de politie waar dan ook kan worden gealarmeerd. Na een alarmering is voor de politie te zien waar het slachtoffer zich bevindt en kan dan met de hoogste prioriteit uitrukken.

Onderzoek effectiviteit

Voor het eerst is wetenschappelijk onderzocht of het AWARE-systeem effectiever werkt dan een 112+ protocol waar specifiek voor huiselijk geweld met prioriteit wordt ingegrepen. De uitkomsten bieden de veelgevraagde evidence-based kennis over ‘wat werkt’ ter bescherming van slachtoffers van belaging. AWARE blijkt zeer effectief. De inzet van innovatieve techniek die is gekoppeld aan een goed lopend multidisciplinaire aanpak, brengt bij slachtoffers een duidelijke ommekeer op weg naar herstel teweeg. Politie en hulpverlening zijn beide onmisbare schakels in dat proces. Inzet van AWARE leidt tot een afname van hulpvragen aan de politie, en op (middel-)lange termijn tot afname van de belaging. De inzet van AWARE vraagt om een goede samenwerking tussen gemeente, politie, vrouwenopvang en overige ketenpartners, zoals ASHG, Bureau Jeugdzorg/AMK, Maatschappelijk Werk, Reclassering, GGD en Openbaar Ministerie.

Het rapport is gepresenteert op een conferentie op 29 september 2008 in Amersfoort. Op deze conferentie heeft Renée Römkens de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd
(pdf bestandKlik hier voor de bijbehorende powerpoint (pdf, 300 Kb),
Erik Akkerboom heeft een lezing gehouden met de titel
pdf bestandAWARE en de politietaak (pdf, 18 Kb)
Aleid van den Brink van de Blijf Groep heeft een lezing ghouden met de titel:
pdf bestandHulpverlening en aware (pdf, 68 Kb)

Het rapport Tot hier en niet verder kan besteld worden via IVA Beleidsonderzoek en Advies (013 - 466 8466) (externe linkwww.iva.nl.