Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Huiselijk geweld in plattelandsgemeenten

Als het naar buiten komt, is het vaak te laat

01-10-2002

Het rapport 'Als het naar buiten komt, is het vaak te laat' is het resultaat van een onderzoek naar huiselijk geweld in plattelandsgemeenten. Het onderzoek naar relationeel geweld tegen vrouwen in de drie plattelandsgemeenten Haaksbergen, Hof van Twente en Losser werd uitgevoerd door Equivalent in opdracht van de provincie Overijssel.

Aanleiding voor het onderzoek was het feit dat de meeste voorzieningen voor hulpverlening en opvang voor vrouwen voornamelijk in de grote steden te vinden zijn. Huiselijk geweld wordt niet geassocieerd met het platteland. Voorgaande onderzoeken die in het kader van huiselijk geweld zijn gedaan, waren dan ook vooral gericht op grote steden. Het rapport dat vandaag is gepresenteerd is daarom uitgevoerd in drie plattelandsgemeenten.

In het rapport staat onder meer te lezen dat in het eerste kwartaal van 2002 49 situaties van huiselijk geweld in de gemeenten Haaksbergen, Hof van Twente en Losser bij de politie zijn gemeld. In 46 van de gemelde gevallen waren vrouwen slachtoffer van huiselijk geweld. Bij 18 procent van de meldingen was er ook sprake van geweld tegen kinderen.

Onder huiselijk geweld worden drie verschillende vormen van geweld verstaan: geestelijk, lichamelijk en seksueel geweld. Uit het onderzoek komt naar voren dat bij 91 procent van de gemelde gevallen sprake is van geestelijk geweld. Van de meldingen had 41 procent (ook) betrekking op lichamelijk geweld. In 10 procent van de aangiften is (ook) sprake van seksueel geweld.

In landelijk onderzoek is geconstateerd dat relationeel geweld niet zo snel met buitenstaanders wordt besproken. Ook in de drie onderzochte Twentse gemeenten speelt dit zeer sterk. Het geweld kan heel lang doorgaan zonder dat iemand dat merkt. Daarnaast is de stap om aangifte te doen of hulp te zoeken erg groot. Iedereen kent elkaar en mensen willen elkaar niet met hun problemen lastig vallen.

pdf bestandDownload het rapport Als het naar buiten komt, is het vaak te laat (pdf, 776 Kb)