Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

De kastdeur op een kier

02-04-2015

Seksuele en genderdiversiteit in multicultureel Nederland

Biculturele LHBT’s vormen een diverse en vrij onzichtbare groep. Tegelijkertijd kunnen ze te maken krijgen met verschillende vormen van weerstand en zijn ze kwetsbaar op uiteenlopende levensgebieden. Uitkomen voor hun gevoelens is niet altijd makkelijk, zeker niet wanneer hun omgeving die niet accepteert.

Dubbelleven

Als mensen met een biculturele achtergrond uitkomen voor hun homo-, lesbische, biseksuele- of transgendergevoelens leidt dat soms tot heftige reacties. Uit angst voor de gevolgen leven ze vaak een dubbelleven en blijven ze onzichtbaar voor professionals op school of in de wijk.

Eergerelateerd geweld

In gemeenschappen waar de familie-eer belangrijk is, kan een LHBT-kind ernstig gezichtsverlies betekenen. Als iemand uitkomt voor LHBT-gevoelens of een relatie aangaat met iemand van hetzelfde geslacht, en dat wordt bekend in de gemeenschap, betekent dat een schending van de eer van de hele familie. Om de eer te herstellen, kan de familie geweld toepassen, eergerelateerd geweld als mishandeling, huwelijksdwang, familieverstoring of zelfs moord.

Aanpak

Iedere regio heeft een ketenaanpak ontwikkeld van huiselijk geweld en/of eergerelateerd geweld. Om eergerelateerd geweld bij LHBT te kunnen aanpakken, is het noodzakelijk dat gender- en seksuele diversiteit geïntegreerd worden binnen de bestaande ketenaanpak. De brochure biedt handvatten voor gemeenten, zorg en belangenverenigingen om hier aan te werken.

externe linkDe kastdeur op een kier


Boote, M., Hoof, J. van, Pierik, C. (2015). De kastdeur op een kier. Seksuele en genderdiversiteit in multicultureel Nederland. Utrecht: Movisie.