Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Stukyoutoo: Kindermishandeling aanpakken is weerstanden overwinnen

18-02-2011

Getuigenissen, animaties, kleine speelfilmpjes, straatinterviews, music-clips, discussies, etc. over kindermishandeling door jongeren.

Gebrek aan informatie
Ondanks het bestaan van zinvolle sites van b.v. het Nederlands Jeugdinstituut , Kindertelefoon Nederland en de Vlaamse Kinder en Jeugd Telefoon (KJT) en Vertrouwenscentrum Kindermishandeling is er weinig informatie voor jongeren te vinden in onze eigen stijl.

STUK
STUK is ontstaan in 2005 omdat Shehab Saddal (15 jaar) iets wilde doen tegen kindermishandleing. In zijn omgeving merkte hij dat er een meisje was die veel blauwe plekken had. Zij ontkende en vertelde dat dat kwam omdat ze op kickboxen zat. Hij bleef doorvragen en na een tijd erkende ze dat ze werd mishandeld door haar vader en een broer. Shehab is met regisseur Har Tortike andere jongeren gaan zoeken om een theaterstuk te maken. Samen met regisseuse Jona Rens werd STUK gemaakt (www.STUKtheater.nl). Dat was een groot succes. Er zijn veel voorstellingen gegeven voor jongeren en volwassenen in Nederland en Vlaanderen. STUK duurde 30 minuten en daarna werd er gesproken met de zaal aan de hand van de STUK-quiz. ‘Wat is kindermishandeling’ en ‘Wat kan je doen?’.
Naar de website

STUKYOUTOO
In 2008 kwam Myra ter Meulen naar STUK met de vraag of we geen filmpjes wilden maken voor YouTube. Als je, tot die tijd, ‘kindermishandeling’ intypte op YouTube kwam je niets bijzonders tegen. Sinds september 2009 plaatsen wij, Nederlandse en Vlaamse jongeren, hierover vele nieuwe filmpjes op de site. De korte films (30”tot 5’) zijn door ons (12-23 jaar) gemaakt in workshops . De filmpjes zijn verschillend. Er zijn getuigenissen, animaties, kleine speelfilmpjes, straatinterviews, music-clips, discussies, etc.
Aan het eind van elk filmpje staat het url van www.STUKYOUTOO.com.
De films zijn sinds het begin van dit project een jaar geleden meer dan 74.000 keer bekeken en breed verspreid via jongerensites en andere netwerken op internet. Vooral 13 tot 17 jarigen bekijken de filmpjes.
Naar de website

Workshops
Jongeren die aan STUK en STUKYOUTOO hebben meegewerkt gaan langs bij andere groepen jongeren (scholen, jongerencentra) om, met gebruik van het STUKYOUTOO-materiaal te discussieren over geweld in opvoeding en relaties. We gebruiken daarbij de door ons ontwikkelde STUK-quiz met heldere vragen en directe spelregels. We worden ook vaak door volwassen uitgenodigd om voor hun orgnasiatie workshops te geven.