Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

SHG West-Brabant gematigd positief over huisverbod

01-04-2011

De veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld lijkt, door de invoering van het huisverbod, op korte termijn te zijn vergroot. Maar op lange termijn is het effect nog niet bewezen. Dat staat in het jaarverslag van het Steunpunt Huiselijk Geweld West-Brabant.

Het huisverbod creƫert in ieder geval wel het zogenoemde gouden moment, zodat de uithuisgeplaatsten en achterblijver(s) eerder bereid zijn hun problemen aan te pakken, concludeert het Steunpunt in het jaarverslag. Dat werd gisteren aangeboden aan alle burgemeesters, wethouders, ambtenaren Openbare Orde en Veiligheid, Politie, Justitie en zorgpartners in West-Brabant.

Te vroeg

In de regio West-Brabant zijn vorig jaar 2098 meldingen van huiselijk geweld geteld. Hierbij is in 52 gevallen een huisverbod opgelegd. Het SHG vindt het nog te vroeg om te bepalen of de in 2009 ingevoerde aanpak van het opleggen van tijdelijke huisverboden effectief is.

Het aantal van 52 huisverboden lag voor politie Midden- en West-Brabant en gemeenten 'in de lijn der verwachtingen'. Hulpverlenende instanties hadden daarentegen meer huisverboden verwacht. Volgens het Steunpunt Huiselijk Geweld West-Brabant hangt het aantal zwaar af van de inzet van de politie.