Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

VVD: zwaardere straf eergerelateerd geweld

01-08-2011

De VVD-fractie in Den Haag vindt dat eergerelateerd zwaarder bestraft moet worden. De partij vraagt het college zich hiervoor hard te maken bij het kabinet. Aanleiding voor dit verzoek is het in brand steken van een 25-jarige Koerdische in Delft vorige week.

De vrouw die woensdagavond zwaargewond raakte nadat zij in brand had gestaan, is vermoedelijk het slachtoffer geworden van eergerelateerd geweld. De politiekorpsen Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid krijgen jaarlijks bijna driehonderd keer te maken met dreigende of daadwerkelijke uitgevoerde zaken van eergerelateerd geweld.

Cijfers

Uit cijfers van de politie Haaglanden blijkt dat in de Haagse regio dagelijks drie tot zeven registraties van mishandelingen of bedreigingen plaats vinden waarin eer een rol zou kunnen spelen, zo schrijft de Telegraaf. Inmiddels zijn bij de Haagse politie twee medewerkers tot specialisten op het gebied van eergerelateerd geweld opgeleid. Ook de wijkagenten in Transvaal en de Schilderswijk zijn extra getraind in de herkenning van en omgang met mogelijke eerzaken.

Desalniettemin vraagt de Haagse VVD-fractievoorzitter Boudewijn Revis zich af of de politie in Den Haag voldoende prioriteit geeft aan de aanpak van eergerelateerd geweld. “Het moet kraakhelder zijn dat er in Den Haag korte metten wordt gemaakt met dit soort middeleeuwse praktijken”.