Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Blijvende aandacht voor eergerelateerd geweld

05-02-2011

De opvang voor slachtoffers van eergerelateerd geweld wordt voortgezet. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) trekt hier geld voor uit. Dat liet zij donderdag weten tijdens overleg met de Tweede Kamer. Ook het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld blijft bestaan.

Sinds begin 2007 kunnen meisjes en vrouwen die met eergerelateerd geweld te maken krijgen, hun toevlucht zoeken bij opvangplekken in Friesland en Noord-Brabant. De proef met de twee opvanghuizen zou eind dit jaar aflopen. Veldhuijzen van Zanten wil de kennis die in de opvanghuizen is opgedaan nu breder inzetten. Zo kunnen de problemen die de vrouwen ondervinden, eerder worden opgemerkt en kunnen de vrouwen ook hulp krijgen om vanuit de opvang het normale leven weer op te pakken. Deze hulp zou via de gemeenten kunnen lopen.

Expertisecentrum

De Kamer pleitte ook voor het voortbestaan van het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerdgeweld. Dit centrum doet onderzoek en fungeert als vraagbaak. Ook helpt het de politie beter om te gaan met eergerelateerd geweld. Volgens minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is het centrum niet meer weg te denken. Hij gaat ervoor zorgen dat het wordt ondergebracht bij de nieuwe nationale politie.