Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Bezuinigingen treffen slachtoffers kindermishandeling

05-12-2011

De behandeling van mishandelde kinderen (waaronder slachtoffers van seksueel misbruik) wordt zwaar getroffen door bezuinigingen. Als deze doorgaan, kan 40 procent van de kinderen niet meer geholpen kan worden in het Kinder - en Jeugd Trauma Centrum in Haarlem, stelt Janet van Bavel projectleider van dit centrum. Zij wil actie van het kabinet en de zorgverzekeraars en wordt daarin gesteund door de PvdA. Dat meldt het dagblad Spits vandaag.

'Aanpassingsstoornissen'

Het kabinet kondigde eerder aan dat er gekort wordt op de geestelijke gezondheidszorg. De vergoeding voor 'aanpassingsstoornissen' moest uit het basispakket. Dat is nou juist een stoornis die veel mishandelde kinderen oplopen. De verzekeraars maken deze weken aan de instellingen bekend hoeveel zorg zij inkopen. Het vorige week geopende Multi Disciplinair Centrum in Haarlem ziet daardoor dat het 120 van de 300 kinderen ‘nee’ moet verkopen. "De staatssecretaris wilde ons als voorbeeld stellen met de nieuwe aanpak, met de samenwerking met onder andere de politie. Dan worden er juist meer kinderen zichtbaar die hulp nodig hebben. En die moet ik straks weigeren." zegt Van Bavel in Spits.

Harde klappen

De kinderombudsman schreef bijna twee weken geleden een brandbrief waarin hij stelt dat de aanpak van kindermishandeling in ons land tekortschiet. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) kwam vlak daarna met de ‘proeftuinen’ Haarlem en Leeuwarden waar een samenwerking tussen verschillende instanties tot stand wordt gebracht om zo het probleem aan te pakken. Maar zelfs die voorbeeldplekken krijgen harde klappen, het centrum in Leeuwarden moet ook twee ton bezuinigen op de behandelingen.