Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vaker huisverbod bij kindermishandeling in Rotterdam

06-05-2011

Rotterdam gaat actief huisverboden inzetten bij kindermishandeling. Dat gebeurt nu al incidenteel, maar de gemeente wil de maatregel vaker gaan inzetten. Dat heeft de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Gezin) vandaag bekendgemaakt. De nieuwe aanpak gaat na de zomer van start.

Ook bij dreigend geweld gaat de maatregel gelden. Zo moet een huisverbod sneller worden ingezet als professionals, zoals onderwijzers of peuterspeelzaalmedewerkers, sterke vermoedens hebben dat de veiligheid van het kind in het geding is. Het stadsbestuur heeft concrete afspraken gemaakt met politie en justitie om jongeren beter te kunnen beschermen.

Vertrouwde omgeving

Bij mishandeling wordt momenteel juist het kind uit huis geplaatst. De gemeente vindt dat niet goed. Het kind wordt dan uit zijn vertrouwde omgeving gehaald. „Het tijdelijk uit huis plaatsen van een ouder bij signalen van kindermishandeling biedt een gezin een belangrijke time-out, zodat snel hulp kan worden geregeld”, aldus De Jonge.

Wettelijk gezien kunnen gemeenten nu al een huisverbod opleggen bij geweld tegen huisgenoten. Maar dat gebeurt in de praktijk vaak alleen als een partner wordt mishandeld; bij kindermishandeling echter nauwelijks. Begin dit jaar pleitte hoofdofficier Henk Korvinus van het Openbaar Ministerie in Rotterdam al voor een dergelijke aanpak.