Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Veiligheidshuis Sittard wil huisverbod vaker preventief inzetten

07-06-2011

Het Veiligheidshuis district Sittard, wil dit jaar meer inzetten op het preventief huisverbod. Want hoewel de wet is bedoeld om huiselijk geweld zoveel mogelijk te voorkomen, wordt een huisverbod vaak pas opgelegd als al sprake is van een strafrechtelijk traject tegen de dader.

"Deze nieuwe werkwijze vergt een omslag in het denken bij de politie", meldt het Veiligheidshuis in zijn jaarverslag 2010. Een gemeentewoordvoerster van Sittard-Geleen zegt in het Limburgs Dagblad dat er veel discussie over dit punt, omdat een huisverbod voor de rechter vaak geen stand houdt als tegen de dader geen strafrechtelijk traject loopt.

Bijvoorbeeld wanneer de ene partner de andere slaat en het slachtoffer geen aangifte wenst te doen. De burgemeester kan dan tóch een huisverbod opleggen, bijvoorbeeld om kinderen van het gezin in bescherming te nemen. Maar voor de rechter houdt zo'n huisverbod volgens de gemeentewoordvoerster dus vaak geen stand.

In 2009 zijn 20 huisverboden opgelegd in de Westelijke Mijnstreek. Vorig jaar waren dat er totaal 25, waarvan 15 in Sittard-Geleen, 4 in Stein, 3 in Beek en 3 in Schinnen.